Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Τμήμα της αρχαίας οδού από τα λατομεία της Πεντέλης στην Αθήνα βρέθηκε στο Χαλάνδρι



Την αρχαία οδό που οδηγούσε από τα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης στην Αθήνα έκρυβε στο υπέδαφός του ένα οικόπεδο στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με το Βήμα, η αρχαία οδός εντοπίστηκε από σωστική ανασκαφή σε ιδιωτικό οικόπεδο στη λεωφόρο Πεντέλης 133 (μεταξύ των οδών Πάρνηθος, Μεσσηνίας και Λακωνίας) και σε απόσταση περίπου 80 μέτρων νοτίως της ρεματιάς Χαλανδρίου.

Την αναγνώριση και την ταύτιση της αρχαίας οδού έκανε η αρχαιολόγος της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μέλπω Πωλογιώργη.

Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, καθώς μέσω της συγκεκριμένης οδού μεταφέρονταν από τα λατομεία στην Αθήνα οι όγκοι του μαρμάρου με τους οποίους χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης.

Όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, η αρχαία οδός είχε τρία οδοστρώματα, αλλά μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί μόνον το ανώτερο. Φέρει μάλιστα τις αρματροχιές, τις δύο αύλακες δηλαδή για τους τροχούς των οχημάτων, με τη μία εξ αυτών να διακρίνεται με σαφήνεια παράλληλα προς το βόρειο ανάλημμα της οδού.

Ο δρόμος αποκαλύφθηκε σε όλο το πλάτος του οικοπέδου, σε μήκος 19,70 μ., ενώ το μέγιστο πλάτος του είναι 3,30 μ.

Στις δύο πλευρές της σώζονται οι αναλημματικοί τοίχοι που συγκρατούσαν τα οδοστρώματα από συμπιεσμένο χώμα που περιλαμβάνει όστρακα αγγείων και κατά τόπους μικρούς αργούς λίθους.



απο το in.gr